• Maribor v pričakovanju Zlate lisice

   • Priprave na 57. Zlato lisico, ki bo v Mariboru z dvema ženskima veleslaloma za svetovni pokal 16. in 17. januarja, potekajo po načrtih, kljub epidemiji. Zasnežene je že več kot dve tretjini proge, organizatorji pa so že podpisali pogodbe s svojimi glavnimi sponzorji Zavarovalnico Sava, ki je že dolga leta generalni sponzor Zlate lisice, in NLB, ki se je ekipi Zlate lisice ponovno pridružila kot generalni pokrovitelj lani. Letos so pogodbo podaljšali še za leti 2022 in 2023,

    Na današnji tiskovni konferenci, ki smo jo novinarji lahko spremljali "on line" sta glavne informacije o poteku priprav in o samem tekmovanju podala David Kastelic, predsednik uprave Zavarovalnice Sava, tudi predsednik OO Zlate lisice in Srečko Vilar, generalni sekretar OO Zlate lisice.

    David Kastelic:
    ”Čeprav bo Zlata lisica tokrat drugačna, bo spet velik praznik. Ne bo druženj, ne bo gledalcev, ne bo vipov, toda Lisica bo športna in tekmovalna, to pa je najbolj pomembno, za vse tekmovalke, za Maribor in Slovenijo. To je največji dogodek v Mariboru, to je ena največjih športnih prireditev v Sloveniji. Prepričan sem, da bo tudi ta Lisica šla z lepimi spomini v anale. Kot predsednik organizacijskega odbora lahko zatrdim, da vsi odbori delajo v skladu z novimi okoliščinami, da bomo vse pripravili tako kot bo potrebno, in verjamem, da nam bo pri tem pomagalo tudi vreme. Zlata lisica bo sicer drugačna, toda bo v Mariboru. Kot predstavnik Zavarovalnice Sava pa sem zelo ponosen, da smo že vsa leta zraven in bomo tudi v prihodnje, nove okoliščine nas pri tem niso niti za sekundo omajale. To je naš paradni dogodek, zato smo veseli, da ga lahko tudi z našo pomočjo poklonimo Mariboru in Sloveniji.”

    Srečko Vilar:
    ”Celotna organizacija poteka v čudnih, drugačnih razmerah, toda poteka po načrtih in v skladu z vsemi priporočili mednarodne smučarske organizacije, nacionalnega inštituta za javno zdravje in sklepi vlade. Prilagodili smo se, gledalcev ne bo, ne bo tudi spremljevalnih prireditev, toda bo tisto, kar je bistveno, Zlato lisico delamo za šport, za tekmovalke in tudi za gledalce, tokrat pač le pred TV.
    Tekma bo organizirana strogo, vsi udeleženci pa bomo razdeljeni v tri mehurčke, v enem bodo tekmovalke, prijavljenih jih je 89 iz 25 ekip, in njihovi spremljevalci, skupaj 184, predstavniki FIS in nekaj organizatorjev, ki bomo imeli neposreden stik s tekmovalnim delom; v drugem mehurčku bodo novinarji, s točno dogovorjeni in urejenimi dostopi, v tretjem pa še celotna organizacijska ekipa.
    Zasneževanje na Pohorju poteka v skladu z vremenskimi razmerami, v zgornji polovici je proga končana že 90 odstotno, v spodnjem delu pa potrebujemo še dve mrzli noči za zasneževanje, tako da bomo imeli po celotni progi vsaj 40 centimetrov utrjenega snega, kot je tudi zahteva FIS. Snežna kontrola je 7. januarja, tako da imamo do takrat še dovolj časa.
    Finančni proračun 57. Zlate lisice je podoben prejšnjim letom, 1,1 milijona evrov, ki jih v 70 odstotkih zagotovimo z mednarodnimi pogodbami, 30 pa z našimi sponzorji. Pomoč naših podjetij, še posebej Zavarovalnice Sava in NLB, je za nas izredno pomembna. Zato nas veseli, ker je NLB ob podpisu letošnje pogodbe svoje sodelovanje podaljšala še za dve naslednji leti. Nekaterih stroškov tokrat sicer ne bomo imeli, a zato bomo imeli zaradi protivirusnih ukrepov nekatere dodatne. Vseeno smo optimisti, da bomo tudi to Zlato lisico končali s plusom in s tem zagotovili delovanje Alpskega smučarskega kluba Branik.”

    Gorazd Elvič                                                               foto:G.Elvič

    28.12.2020 ob 21:52h
   SORODNO
   Šok terapija za zmago Maribora
   Boleč poraz proti Celju