• Miha Recek o poročanju časnika Večer

   • Časnik Večer je minuli vikend svojim bralcem postregel s pregledom dvoletnega mandata mariborskega župana Saše Arsenoviča. Gre za zapis, ki naj bi njihovim bralcem predstavil kot presek uspeha Arsenoviča. Zdaj se je s sporočilom za javnost odzval Miha Recek, samostojni mestni svetnik v MOM. Njegov zapis objavljamo v celoti:

    "Pred kratkim je minilo polovico mandata sedanjega župana Maribora g. Saše Aleksandra Arsenovič. Zato je prav, da se povem in to pošteno, kaj se je v tem mandatu dejansko naredilo, oziroma izpeljalo in kaj ne. Pomembno je zato, da se župana ne hvali, hkrati tudi ne graja za nekaj kar ni storil. Očitek o tem, da si je prvenstveno »uredil okolico svoji nepremičnin«, je recimo en izmed takšnih.

    Nekateri mediji so poročali o »vrhunskih« dosežkih sedanjega župana, ki bi jih naj dosegel do polčasa in mu neupravičeno pripenjali zasluge. Morda pa so bile takšne objave »del pogodbenih obveznosti«, ki jih imajo sklenjene z MOM, pri komuniciranju teh projektov. Nočem biti krivičen pri moji oceni do sedaj realiziranega, temveč zadevo spustiti na realna tla. Vsak župan je od predhodnika podedoval projekte, ki so bili pripravljeni. Pomembno je v kakšni fazi realizacije so le ti bili predani. Samo kot ideja, končana idejna zasnova, pridobljeno gradbeno dovoljenje, zagotovljeno financiranje itd.... Se občani Maribora še spomnite glasovnice Maribor ima priložnost, kjer je bilo v predlogu A navedenih 15 projektov: obnova Lenta, Koroške ceste, Glavnega trga, Vojašniškega trga, izgradnja Skate parka, Sodnega stolpa, Vinogradniškega muzeja itd... No teh projektov! Projektov za katere je bilo pred 4 leti na Mestnem svetu sprejeta Temeljna urbana strategijo, ki je bila podlaga za črpanje evropskega denarja iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb, ki je bil ODOBREN in je pripadal Mariboru.

    Te projekte je zastavil prejšnji župan in zato so posplošeni očitki županu Arsenoviču, da si je najprej šel urediti okoli svojih nepremičnin neupravičeni. Potrebno je natančno navesti kaj je naredil pri teh investicija. Za prenovo Glavnega trga in Korošče ceste je jasno, da je projekta znatno podražil in spremenil tako, da Koroške ceste ni več, kljub drugačnemu javnemu zagotovilu, ki ga je dal. Zato obstaja resna nevarnost, da bomo Mariborčani evropski denar, ki je bil dan za projekt prenove Koroške ceste morali vrniti. Bo pa županu pred njegovo restavracijo ostala fontana. Vse končane investicije, kjer je župan Aresnovič do sedaj rezal trak, je prejel iz prejšnjega z že zagotovljenim financiranjem. Uspešnost se torej lahko ocenjuje ali jih je stroškovno uspel obvladati ali pa so se mu podražili in točno to se je zgodilo.

    Bistveni problemi mesta pa ostajajo. Projekti, ki so se nam obljubljali v kampanji sedanjega župana, so do sedaj ostali nekje v predalu in z takšnim delom verjetno ne bodo realizirani. Obljubljena mestna knjižnica, Zdravstveni dom Tezno, brv čez reko Dravo, Mariborski otok, štirje mostovi čez reko Dravo, obnova in vlaganje v zeleni turizem na Pohorju, boljši mestni servis (bila pa je podražitev položnice Snage za 85%) in na vse zadnje, gospodarski in investicijski preboj. Predvsem pa ni prišlo do spoznanja, da ima Mestna občina Maribor 33 krajev in naselij. Da Maribor ni samo »CENTER« mesta, kjer so se skoraj vsi izpeljani projekti tudi izvedli. Zato obstajajo tudi krajevne skupnosti in mestne četrti, ki od tega dela pogače niso dobile popolnoma NIČ. Inovativnosti in domišljije sedanji ekipi na občini ne manjka. Jo jo namreč potrebuješ, če želiš razumeti prioritete, da prej kupiš gostilo, kot z izgradnjo pločnika, poskrbiš za varno šolsko pot otrok v kraju izven centra.

    No nekaj pa v Mariboru ni novega, se ponavlja iz mandata v mandat. Tudi v tem mandatu sta bila oba proračuna finančno prenapihnjena, pravljici, da so koalicijski mestni svetniki bili tiho, čas pa je pokazal, da polovico tega ni bilo izvedenega. Na MOM se ukvarjajo z megalomanskimi projekti, ki so finančno neizvedljivi in v teh časih nehigijenični. Govorim o izgradnji parkirne hiše na pomožnem igrišču Ljudski vrt, investicija 50 mio €, izgradnja sežigalnice 50 mio € eur (kot da nimamo presežkov vrednosti trdnih delcev PM1), tunel pod Mariborom znesek investicije neznan, a verjetno primerljiv s prejšnjima dvema.

    Fascinanto pa je, da se v času pandemije, ne najde za brezplačno parkiranje na javnih površinah. Kaj šele, da bi mestna občina Maribor pomagala gospodarstvenikom, oziroma ljudem, ki so se trenutno znašli v zelo težkih in nadvse nepredvidljivih časih. Druge občine delijo v teh težkih časih, pomoč vsem otrokom, v Mariboru, pa raje v tej veliki socialni, zdravstveni in gospodarski krizi, kupimo za 100.000 € okrasnih luči. Šokantno je, da so prejšnji trije župani MOM, imeli bistveno bolj izrazit neposredni čut za socialo, kot sedanji župan. Zato je potrebna vsaj empatija, če se že ne premore etike, kot tudi ne odnosa do pomoči potrebnim. Nas vse tepe draginja, pomanjkanje dela, denarja, nas pa čaka ponovno povišanje komunalnih položnic, katerim bom odločno nasprotoval!"

     

    Miha Recek

    Samostojni mestni svetnik MOM

     

     

    06.12.2020 ob 23:25h
   SORODNO
   Obnova Koroške ceste in Glavnega trga z dvomi
   • Obnova Koroške ceste in Glavnega trga z dvomi

   • 05.02.2021 ob 09:48h
   • Glede na dejstvo, da je bila prvotna cena za obnovo koroške ceste in glavnega trga planirana na 4.9 mio evrov, končna cena pa je višja za skoraj 2.5 milijona evrov ali skoraj nenavad...

   V Mariboru na kontrolnih točkah redarji
   • V Mariboru na kontrolnih točkah redarji

   • 05.02.2021 ob 09:43h
   • Zaradi različnih zahtev pacientov, groženj in pritiskov na zdravstveno osebje Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, bodo od danes na vstopni točki za red in varnost skrbeli redarji. Zdr...

   V Šoštanju rekli NE sežiganju odpadkov
   • V Šoštanju rekli NE sežiganju odpadkov

   • 27.01.2021 ob 23:05h
   • Medtem, ko župan občine Maribor Saša Arsenovič, namenja dodatnih 80.000 evrov v proračunu za leto 2021 samo za prostorske akte, potrebne za bodočo sežigalnico za E - Leclercom pri Tezn...