• Slovenija brez zmage in Katarja

   • Rusija z zmago proti Sloveniji z eno nogo že v Katarju

    SLOVENIJA : RUSIJA 1:2 (1:2)

    Stadion Ljudski vrt, kvalifikacije za SP 2022 v Katarju, gledalcev 6524, sodnik Artur Dias (Portugalska)

    SLOVENIJA: Oblak, Balkovec, Mevlja, Bijol, Karničnik (87./Rogelj), Kurtić, Gnezda Čerin (87./Zahović), Lovrić, Verbič (53./Šeško), Iličić, Šporar (72./Črnigoj).

    RUSIJA: Safonov, Sutormin, Divejev (36./Osipenko), Džikija, Kudrjašov, Kuzjajev, Barinov, Fomin (86./Jerohin), Bakajev (86./Čistjakov), Al. Mirančuk (79./Zabolotni), Smolov (79./Zaharjan).
    strelci: Iličić 40., Divejev 28., Džikija 32.

    Naša nogometna reprezentanca je znova ostala brez nastopa na velikem tekmovanju. Varovanci Matjaža Keka so v kvalifikacijah za SP v Katarju žal izgubili proti Rusiji z 1:2, edini zadetek pa je za Slovenijo v Ljudskem vrtu zabil Josip Iličić v 40. minuti.
    Slovenci so sicer tekmo začeli zelo motivirano in že v 11. sekundi je Andraž Šporar dobil rumeni karton, ko je  pri skoku za žogo s komolcem oplazil Georgija Džikijo.Tudi nadaljevanje prvega polčasa je pripadlo naši reprezentanci, a resnejših groženj za ruskega golmana Safonova ni bilo.
    V 13. minuti pa je sledil šok za slovenske navijače, saj je  sodnik Artur Dias, ki ni imel ravno najboljšega dne, pokazal na belo točko, ko je Jan Oblak po svoji napaki oviral Fjodorja Smolova v kazenskem prostoru. Na slovensko srečo se Var soba ni strinjala s to odločitvijo in jo je po ogledu posnetka razveljavila.

    Po četrt ure igre je nato Jure Balkovec z natančnim predložkom zaposlil Andraža Šporarja, njegov strel z glavo,  pa je Matvej Safonov ubranil.

    Rusi so povedli v 28. minuti. Adam Gnezda Čerin je najprej naredil prekršek in prejel rumeni karton, prosti strel z leve strani pa je izvedel Daniil Fomin, ki je pred vrata poslal uporabno žogo, Igor Divejev pa jo je preusmeril mimo nemočnega Oblaka v mrežo.

    Rusi so nato že čez štiri minute izkoristili šok Slovencev in dosegli še drugi gol. Fjodor Smolov je podal pred vrata z desne strani, Džikija pa se je mojstrsko znašel in v gneči sprožil s škarjicami pod samo prečko ter dosegel pravi evrogol, ki bo verjetno v Rusijai kandidiral za gol leta.

    Upanje za zmago Slovenije se je ponovno prebudilo pet minut pred odmorom, ko so Žan Karničnik, Šporar in Iličić izpeljali odlično akcijo,  ljubljenec navijačev Jojo, pa je z natančnim diagonalnim strelom z levo nogo znižal na 1:2.

    Uvod drugega polčasa ni prinesel nekega presežka v 64. minuti pa je Zelimhan Bakajev po napaki Mihe Mevlje le prišel do strela, toda Oblak je bil siguren. Rusi le nekaj trenutkov za tem niso izkoristili nesporazuma Bijola in Karničnika, Sandija Lovrić pa je v 71.minuti zadel le blok ruske obrambe.

    75.minuta je najprej prinesla še kanček upanja, da še ni vse izgubljeno, saj je Kurtić dosegel gol z glavo, toda prepovedani položaj, ki ga je potrdil tudi VAR, je preprečil veselje na tribunah.

    V zadnjih desetih minutah so naši vršili močan pritisk, Rusi pa so se postavili v pravi bunker in do konca tekme se rezultat ni spremenil, kar pa je za Slovenijo pomenilo tudi konec sanj o Katarju.

    Po tekmi sta pred novinarje stopila Adam Gnezda Čerin in Matjaž Kek, ki je podal kratki rezime dogajanja:

    "Jasno je, da je razočaranje veliko, ko ne izpolniš nekega cilja. Prehitro smo po prekinitvah prišli v zaostanek, vrnili smo se, ampak so Rusi pametno, taktično, odgovorno prekinjali ritem. Kljub pozitivni klimi pri nas in na tribunah je razočaranje veliko. Kvalifikacije še niso končane, treba je igrati za uvrstitev, za bobne za naprej".

    Tudi Adam Gnezda Čerinje bil realen v oceni:"Za nami je težka tekma, hkrati pa smo kljub porazu pokazali dobro predstavo, pokazali smo napredek, veliko več borbenosti, srčnosti v primerjavi s prejšnjimi tekmami. Mislim, da je to nekaj, na čemer moramo graditi prihodnost. Resda smo izpadli iz kombinacij za svetovno prvenstvo, kar je razočaranje, ampak treba je stremeti v prihodnost."

    Gorazd Elvič                                                          foto:Gorazd Elvič
    12.10.2021 ob 01:31h
   SORODNO
   Maribor do treh točk v Sežani
   Vijoličasti so se namučili