• V Lpr predlagajo odpis NUSZ za pravne osebe

   • V LPR - Listi za pravičnost in razvoj so na župana Maribora Saša Arsenoviča naslovili poziv za odpis plačila nadomestila za uporabo stavnega zemljišča NUSZ za dobo 6 mesecev. Župan MOM Saša Arsenovič je kot prvi župan občine na območju Republike Slovenije prepovedal poslovanje številnim gospodarskim družbam na območju MOM. Posledično jim je s tem, glede na razmere, sicer upravičenim ukrepom, povzročil zaenkrat še neznano gospodarsko škodo. Župan je istočasno posamezne gostince (tudi sebe), oprostil obveznosti plačevanja uporabe gostinskega vrta. Ta ukrep pa je nesorazmeren do vseh ostalih gospodarskih subjektov v mestu.

    Vsled odprave neenakopravnosti v LPR predlagajo, da vse pravne osebe na območju MOM, s sklepom oziroma odlokom oprostimo plačila stavbnega zemljišča za čas 6 mesecev. Posledično se izvede tudi rebalans proračuna MOM za 2020. Hkrati v LPR župana MOM pozivajoo, da vse predvidene seje MS MOM v času trajanja krize, izpeljemo video-korespondenčno. Živimo v 21. stoletju, v katerem nam sodobna tehnologija, na več načinov, slednje celo brezplačno omogoča. Na voljo je več platform (npr. Webex, tudi Microsoft teams je sedaj brezplačen). Člani MS MOM pa bodo nov izziv dela (#ostanidoma), zagotovo z veseljem sprejeli.

    V LPR se namreč sprašujejo, na podlagi katerih dejstev je župan MOM, dne 13. marca 2020, članom MS poslal e-mail, v katerem je samovoljno razglasil izredne razmere v mestu, kot jih določa 37. člen statuta MOM. Ta pravi:

    »V primeru razmer, v katerih bi bilo lahko v večjem obsegu ogroženo življenje in premoženje občanov, pa se mestni svet ne more pravočasno sestati, lahko župan sprejme začasne nujne ukrepe. Te mora predložiti v potrditev mestnemu svetu takoj, ko se ta lahko sestane.«

     

    Razmere v mestu bi bile v času, ko je bil pisan statut MOM (pred najmanj 20 leti) res takšne, da se mestni svet MOM ne bi mogel sestati. Vendar pa takšno stališče dandanes, ko so nam na voljo vse komunikacijske mreže, ob dejstvu, da tudi brezhibno delujejo, tudi pravno ne vzdrži.

     

    Zaključek:

    V LPR razumejo željo župana MOM, da želi na podlagi izrednih razmer prevzeti samostojno vso oblast v mestu. Vendar zdaj ni čas za takšna dejanja. Zdaj je čas, ko moramo vsi v mestu »stopiti skupaj« in vsak po svoje po najboljših močeh pripomoči, da bodo občani čim lažje prenesli krizo, poslovni subjekti pa utrpeli čim manjšo gospodarsko škodo. Posledično, zdaj ni čas za nakupe nepotrebnih nepremičnin, temveč je čas, ko moramo sredstva iz sicer rekordno planiranega proračuna MOM za leto 2020, vrniti nazaj občanom. Skladno s tem so ga ob zaključku še pozvali, da čim prej ustanovi Svet za pomoč in obnovo mariborskega gospodarstva in Svet za pomoč občanom mesta Maribor.

     

    21.03.2020 ob 22:22h
   SORODNO
   Auer: V Mariboru se je izgubil kompas!
   • Auer: V Mariboru se je izgubil kompas!

   • 26.05.2020 ob 11:28h
   • Sinočna nova mariborska podražitev, tokrat ponovno položnic Nigrada, bo po mnenju prvaka LPR, še dolgo odmevala. Tudi zaradi razkritih dejstev in težkih obtožb posameznikov. "Spomnim se...

   V LPR proti vnovičnim podražitvam položnic
   • V LPR proti vnovičnim podražitvam položnic

   • 24.05.2020 ob 23:07h
   • Danes popoldne se bo prvič po februarju na redni seji sestal mariborski mestni svet. Med drugim bodo svetniki obravnavali nov elaborat ravnanja z blatom v Dogošah, kar pomeni bistven dvig m...

   V LPR pozivajo k sprejemu razbremenilnih ukrepov za občane